Webagogo
Image default
Woning en Tuin

In buitenlands vastgoed investeren; houd hier rekening mee

Meer en meer vastgoedbeleggers spreiden hun vleugels. Dit betekent dat zij in andere steden rond gaan kijken, maar ook in andere provincies of zelfs in andere landen. Is het nou interessant om in het buitenland in vastgoed te gaan investeren? Ja, absoluut. Het is niet voor niets dat veel vastgoedinvesteerders bijvoorbeeld naar UK, Spanje en Portugal kijken.

In dergelijke landen liggen de prijzen voor vastgoed vaak een stuk lager. Daarnaast kun je vastgoed in dergelijke landen op meerdere manieren gaan benutten. Je kunt er bijvoorbeeld voor een periode in het jaar zelf in gaan wonen. Het overige deel van het jaar verhuur je dit huis vervolgens. Maar, waar moet je dan precies rekening mee houden?

Landelijke en lokale wetgevingen

Een negatief kenmerk van Nederland is de wirwar aan regeltjes. Echt voor allerlei zaken zijn tientallen regeltjes bedacht, waardoor het investeren niet altijd makkelijk is. De ervaring leert dat dit in andere landen vaak een stuk makkelijker is. Toch is het zaak om goed rekening te houden met de landelijke- en lokale wetgevingen. Je moet/wilt immers wel alles volgens de regeltjes van de wet doen.

Lokale gewoonten

In Nederland komen de meeste partijen hun afspraken prima na. Als je bijvoorbeeld in Spanje in vastgoed gaat investeren, is dat echter anders. Mocht je bijvoorbeeld beleggingspanden in Spanje aan willen schaffen, heb je hier een notaris voor nodig. De notaris in Spanje heeft echter hele andere gewoonten dan in Nederland. Zo is het niet voor alle Spaanse notarissen even ‘normaal’ om snel te reageren. Hier is niks mis mee, maar het is wel iets waar je goed rekening mee moet houden.

Wisselkoersen

Wil je nou in landen investeren die buiten de Europese Unie vallen? Dan krijg je ook nog met andere valuta’s te maken. In dat geval is het bijzonder belangrijk om goed rekening te houden met de wisselkoersen. Mocht je in dergelijke landen investeren, kan het overigens niet verkeerd zijn om een specialist in de hand te nemen. De kans is groot dat je in dergelijke landen immers met nog meer aandachtspunten rekening moet houden.