Webagogo
Image default
Woningen

Stoken met houtpellets goedkoper dan gas

De meeste mensen komen er achter dat het stoken met gas steeds ongemakkelijker en duurder aan het worden is. Houtpellets zijn daarentegen steeds populairder aan het worden onder mensen die hun kachel opstoken. Maar wat zijn houtpellets eigenlijk? Het zijn eigenlijk samengeperste stukjes hout die een alternatief zijn op bijvoorbeeld het gebruik van gas. Het is een hele schone manier van energie omdat de stukjes zijn gefilterd van allerlei stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Twijfel jij er aan om een kachel te kopen die houtpellets gebruikt? Lees verder voor meer informatie!

Houtpellets zijn goedkoop in vergelijking met gas

De gasprijs is in deze periode exorbitant gestegen. Enerzijds komt dit natuurlijk door de oorlog in Oekraïne, waardoor er een schaarste aan Russisch gas is ontstaan. Anderzijds zorgt de productie van gas voor heel wat obstakels waardoor het duur is om uit de grond te halen. En zelfs al gaat de gasprijs iets omlaag, dan rekenen de meeste energiebedrijven nog het volledige bedrag vanwege het risico dat ze hebben genomen om het duur in te kopen.  In tegenstelling tot gas zijn houtpellets een stuk goedkoper, omdat houtpellets gemaakt worden van afval van hout. Denk aan zaagsel van net gesneden hout of aan hout dat niet meer gebruikt wordt na het kappen van bomen. De basismaterialen hoeven dus niet nog specifiek geproduceerd te worden waardoor het productieproces veel goedkoper is. Als je hier graag gebruik van wilt maken kun je bijvoorbeeld bij Google intypen: ‘brandhout kopen Brandhoutgigant.be’.

Voordelen van stoken met houtpellets

Toch kan het zijn dat je de prijs voor houtpellets toch niet goedkoop vindt, ondanks dat het goedkoper is dan gas. Wees je er echter van bewust dat houtpellets veel langer meegaan dan normaal hout in een kachel. Het zorgt er dus voor dat je kachel een veel efficiëntere vorm heeft van energie; het bespaart dus heel wat hitte in vergelijking met normaal hout. Dat betekent dat houtpellets niet zo snel opgaan en het dus langer duurt voordat je een nieuwe lading hoeft te kopen.

Milieubewust

Ten slotte willen we natuurlijk allemaal een beter milieu. Doordat houtpellets ontstaan uit afval kun je eigenlijk wel stellen dat ze CO2 neutraler zijn dan andere energiebronnen. Anders zou het afval worden weggegooid, maar nu wordt het hergebruikt en gewonnen om er voor te zorgen dat er weer een huis wordt verwarmd. Je kunt dus stellen dat het goed gebruik maakt van productie die anders toch wel plaatsvindt.