Webagogo
Image default
Woning en Tuin

Waar let je op bij de aanschaf van een laminaatvloer?

Als je van plan bent om een Thysfloor laminaatvloer te kopen, heb je vast al gemerkt dat je op veel verschillende zaken moet letten. Hierbij alle aandachtspunten van laminaat op een rijtje, zodat jij zeker bent dat je straks niets over het hoofd ziet. Uiteraard is budget heel bepalend bij het uitkiezen van jouw gewenste laminaatvloer, maar ook andere zaken kunnen een laminaat jouw gewenste keuze maken.

Kwaliteit van de vloer

De kwaliteit van laminaat is afhankelijk van meerdere factoren. Neem bijvoorbeeld de dikte. De dikte bepaalt hoe stabiel het laminaat is. Een andere factor, de toplaag, is van grote invloed op de levensduur. Het is voor jou belangrijk om deze factoren tegen elkaar af te wegen, zodat je kan zoeken in de voor jou geschikte gebruiksklasse. Zo heeft een woonkamer behoefte aan een hogere klasse dan de slaapkamer, doordat de loop-belasting daar veel hoger ligt.

Kwantiteit

Om een berekening hier en daar kom je niet heen bij het kiezen van laminaat. Je doet een berekening om vast te stellen hoeveel laminaat je nodig hebt. De prijs is gekoppeld aan vierkante meters. Neem bij het berekenen van de vierkante meters, lengte vermenigvuldigt met breedte, snijverlies mee. Meestal volstaat een marge 10 procent. Met snijverlies bedoelt men het oppervlakte laminaat dat verloren gaat bij bijvoorbeeld hoeken in de woning.

Kiezen van een ondervloer

Een essentieel onderdeel: de ondervloer voor je laminaat. Deze heb je hoe dan ook een nodig. Welke ondervloer schikt, hangt af van de zogeheten basisvloer (hout of beton). Ook vloerverwarming en een appartementvloer maken verschil. Bestaat de basisvloer uit beton, dan is het raadzaam om een isolerende, vochtafstotende en geluidswerende ondervloer te nemen.

Is de basisvloer van hout, dan is aanzienlijke stevigheid en vlakte benodigd. Deze ondervloeren vallen dikwijls onder de zogeheten groene of vezelplaten. Bij appartementsvloeren is het raadzaam rekening te houden met het wettelijke maximum van 10 decibel aan geluid. Kies in deze gevallen altijd voor een geluidsreducerende vloer, de regelgeving omtrent deze eis is streng.

Plinten

Plinten zijn van belang bij de afwerking. Bij plinten is er veelal twee meter plakplint nodig op tien meter plint totaal. Overzet- en stijlplinten zijn heel gangbaar, maar zorgen niet voor de afwerking rondom bijvoorbeeld kozijnen.

Bij aansluiting op andere vloeren, drempels en trappen kies je het best voor overgangs- of afwerkprofiel. Bij de keuze voor overzetplinten, zijn speciale stukken nodig voor de afwerking.