Webagogo
Image default
Afvalverwerking

Wat moet je doen met chemisch afval?

Als je bedrijf zich bezighoudt met het produceren van schoonmaakmiddelen, medicijnen of andere chemische stoffen, dan is het belangrijk dat chemisch afval op een veilige manier wordt verzameld en opgeslagen. Chemisch afval is niet alleen gevaarlijk, maar kan vaak ook niet gerecycled worden. Je zult je vast afvragen wat je er dan mee moet doen, maar gelukkig vind je het antwoord op deze vraag in dit artikel!

Verzamel chemisch afval met behulp van een container 

Het produceren van medicijnen, schoonmaakmiddelen en chemische stoffen zorgt voor zeer veel chemisch afval. Dit kunnen verschillende stoffen zijn die mogelijk giftig of schadelijk zijn. Ook is het mogelijk dat er bepaalde stoffen zijn die niet bij elkaar opgeslagen worden omdat er anders brandgevaar of ontploffingsgevaar is. Het is daarom erg verstandig om meerdere afvalcontainers te huren die geschikt zijn voor het opslaan van chemisch afval. Deze containers moeten op slot kunnen zodat alleen werknemers met bepaalde bevoegdheden bij de chemische stoffen kunnen komen. Hiermee voorkom je ongelukken die veel gevolgen kunnen hebben voor de werknemers, het bedrijf zelf en de omgeving. 

Het vinden van een afvalverwerker

Het is van groot belang dat chemisch afval niet te lang bewaard wordt binnen je bedrijf of op het terrein van je bedrijf. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen, vooral als het om chemisch afval gaat dat licht ontvlambaar is. Je kunt daarom het beste een afvalverwerker voor chemisch afval zoeken. Helaas zijn er maar weinig afvalverwerkers die chemisch afval aannemen en dat heeft ermee te maken dat chemisch afval niet gerecycled kan worden. Veel afvalverwerkers kunnen dus geen geld verdienen aan het verzamelen van chemisch afval, behalve Renewi. Dit is een van de grootste afvalverwerkers in Nederland en zij verwerken het chemisch afval van veel bedrijven. 

Wat doet Renewi met het chemisch afval?

Dat Renewi wel geld kan verdienen met het ingezamelde afval, heeft ermee te maken dat Renewi het afval verbrandt in verbrandingsovens. Tijdens het verbranden van het afval komt energie vrij en dit wordt in de meeste gevallen omgezet naar elektriciteit. Vervolgens wordt dit verkocht aan energiemaatschappijen! Helaas zijn er tot de dag vandaag nog steeds geen manieren gevonden die het recyclen van chemisch afval mogelijk maken. Bepaalde stoffen kunnen wel gebruikt worden voor het maken van nieuwe chemische stoffen, maar feitelijk gezien valt dat niet onder recyclen.