Webagogo
Image default
Financieel

Een brommerverzekering afsluiten, waar rekening mee houden?

Wil je graag een interessante brommerverzekering afsluiten voor het verzekeren van jouw brommer? Dan spreekt het voor zich dat er best een aantal verschillende zaken zijn waar je rekening mee zal willen houden. Over welke dekkingen dien je bijvoorbeeld te beschikken en vooral welk budget heb je beschikbaar voor het afsluiten van deze verzekering? Het zijn stuk  voor stuk belangrijke vragen waar een antwoord op moet worden gevonden. Hoe dan ook, zou je graag een verzekering voor je brommer willen afsluiten? Dan kan het zonder meer de moeite waard zijn om je even te verdiepen in de informatie die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Is een brommerverzekering afsluiten verplicht?

Een vraag die veel mensen zich stellen is of een brommerverzekering afsluiten nu wel of niet wettelijk verplicht is. Niet alleen in Nederland, maar bij uitbreiding in heel Europa geldt dat elk gemotoriseerd voertuig dat op de markt wordt gebracht verzekerd dient te zijn. Dit moet minstens gebeuren door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om de verzekering die schade dekt die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Het is jouw eigen keuze of je ook een uitgebreidere verzekering gaat afsluiten, maar deze WA-verzekering dient altijd vanaf de eerste dag waarop de brommer de weg op gaat voorhanden te zijn. Is dat niet het geval? Dan kan je dat op een meer dan behoorlijke boete komen te staan.

Een brommerverzekering afsluiten kan op drie verschillende manieren

Wil je graag een brommerverzekering afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op de markt drie verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden waar je een keuze uit kan maken. Voor welke optie jij uiteindelijk zal gaan kiezen zal worden bepaald door een aantal verschillende factoren. Denk hierbij in eerste instantie bijvoorbeeld maar eens aan het gebruik van de brommer. Des te meer kilometers je ermee gaat afleggen op jaarbasis, des te beter je de brommer uiteraard zal willen laten verzekeren. Dat is echter niet alles. Daarnaast is er namelijk ook nog de waarde van de brommer.

Zelfs wanneer je zeer veel kilometers gaat afleggen met je brommer spreekt het voor zich dat het afsluiten van een allrisk niet altijd per definitie de beste keuze hoeft te zijn. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld hebben gekozen voor het kopen van een tweedehandse brommer. Ook al ga je heel wat kilometers afleggen met dit voertuig, dan nog is het zo dat de waarde het doorgaans niet zal rechtvaardigen om een allrisk verzekering af te sluiten.

Wat is het verschil tussen de beperkt en de volledige cascoverzekering?

Naast de WA-verzekering kan je bij een brommerverzekering afsluiten ook nog kiezen voor de beperkt en de volledige cascoverzekeringen. Het verschil tussen beide opties is eigenlijk slechts één enkele dekking. Daar waar je bij de beperkt cascoverzekering kan rekenen op een dekking tegen schade door brand, explosie of diefstal komt daar bij de volledige cascoverzekering ook nog eens de zelf veroorzaakte schade bij. Dat maakt best een groot verschil, dit niet in het minst in de verzekeringspremie die je voor de allrisk dient te betalen. Hier moet je wel zeker even aan denken.

Besparen op je brommerverzekering? Dat kan met deze tips!

Je zal in de praktijk altijd kunnen vaststellen dat het afsluiten van een brommerverzekering niet gepaard gaat met zeer hoge kosten. Voor heel wat van de mensen die voor het eerst een verzekering afsluiten voor hun brommer geldt echter dat ze sowieso reeds een slechts zeer beperkt budget beschikbaar hebben. Dit uiteraard als gevolg van het feit dat ze bijvoorbeeld nog erg jong zijn. Ondanks het toegankelijke prijskaartje van deze verzekering kan het dan ook in de praktijk alsnog  vereist zijn om op zoek te gaan naar bepaalde bespaarmogelijkheden. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

1.) Een brommerverzekering afsluiten doe je niet zonder te vergelijken

Een brommerverzekering afsluiten gebeurt in de praktijk door veel mensen nog steeds gewoon bij hun vaste huis & tuin verzekeraar. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het zo dat er vaak meer kan worden bespaard door even een eenvoudige vergelijking uit te voeren. Niet alleen is het namelijk zo dat de polisvoorwaarden enigszins kunnen verschillen afhankelijk van de brommerverzekering en de aanbieder in kwestie, daarnaast zal je ook tot de vaststelling kunnen komen dat de tarieven onderling eveneens kunnen verschillen. Wil je dus graag kunnen rekenen op de scherpst mogelijke premie? Dan is een brommerverzekering vergelijken een absolute must!

2.) Is er sprake van een eigen risico of niet?

Bij een brommerverzekering afsluiten is het altijd interessant om er rekening mee te houden of er al dan niet sprake is van een eigen risico. Voor het merendeel van de verzekeringen op de markt geldt dat deze haast standaard van toepassing is. Er zijn echter ook uitzonderingen. De brommerverzekering is daar één van. Er zijn dan ook wel degelijk verzekeraars op de markt terug te vinden die het mogelijk maken om deze verzekering af te sluiten zonder eigen risico. Let wel, dat betekent in de praktijk dat je niet de mogelijkheid hebt om op deze manier een bepaalde besparing te realiseren. Daar zal je uiteraard wel graag rekening mee willen houden.

3.) Let op de eventuele extra dekkingen voor je brommerverzekering

Tot slot moet je er bij een brommerverzekering afsluiten ook nog altijd rekening mee houden dat er op de markt tal van verschillende aanvullende dekkingen zijn terug te vinden. In eerste instantie kan je op dit vlak bijvoorbeeld denken aan een extra verzekering voor opzittenden. Heel wat mensen stellen zich de vraag of het mogelijks interessant kan zijn om een dergelijke, aanvullende dekking ook af te sluiten of niet. Het antwoord dat we moeten geven op deze vraag is volledig afhankelijk van de situatie in kwestie. Ben jij immers iemand die veelvuldig gebruik maakt van zijn brommer, bijvoorbeeld voor het woon-werkverkeer? In dat geval kan dit een interessante keuze zijn om te maken. Voor wie eerder sporadisch gebruik maakt van de brommer geldt dit veel minder.