Webagogo
Image default
Dienstverlening

Is Uw Tiener Depressief? Ontdek De Vier Hoofd Oorzaken Van Tiener Depressies

Depressie en tiener depressie komen alarmerend vaker voor dan verwacht tegenwoordig, geen wonder dat het “het griepje van de mentale ziektes” wordt genoemd. Maar wat veroorzaak tiener depressie en depressie in het algemeen? In dit artikel beschrijf ik een aantal van de hoofd oorzaken over triggers van tiener depressies;

Genetische Oorzaak: Er lijken een aantal erfelijke genetische afwijkingen te zijn waarvan wordt gedacht dat ze bij sommige mensen een vergrootte kans op een vorm van depressie veroorzaken, zoals manisch-depressief en zelfs tiener depressie volgens onderzoek. Dit toont aan dat grote depressie stoornissen gedeeltelijk veroorzaakt kunnen worden door overerfbare factoren. Deze genetische vorm van depressie wordt ook wel endogene depressie genoemd. Dit suggereert dat depressie inderdaad in de familie kan zitten. Los hiervan is er ook een groter verband tussen identieke tweelingen die een grotere historie van depressie vertonen dan niet-identieke tweelingen volgens onderzoek. Deze punten suggereren een genetische oorzaak voor tiener depressies.

Hormonale onbalans: Een andere mogelijke oorzaak voor tiener depressie is een hormonale onbalans grotendeels veroorzaakt door een fout in de hypothalamus. De hypothalamus zit in de hersenen en reguleert interne functies als eetlust,  en zelfs stemmingen. Daardoor zal elke verstoring van de normale werking van de hypothalamus, of hormonale onbalans door stress kunnen resulteren in depressie.

Omgevingsfactoren: De volgende externe omgevingsfactoren kunnen de opkomst van een depressie in gang zetten. Over het algemeen:

 • Een trauma ( zoals een verkrachting of het verlies van een geliefde)

• Een scheiding

• Het verlies van een baan

• Slechte intermenselijke relaties

• Fysieke ziekte en

• Stress

Elk van de bovenstaande externe factoren representeren de initiële stimuli die jouw tieners interne organen, met name de hypothalamus die de stemming reguleert, beïnvloeden. Dus, wanneer één van deze factoren aanwezig is, kan jouw tiener een vorm van depressie gaan ervaren.

Jouw Tieners’ Dieet: Het dieet van jouw tiener kan ook een hoofdoorzaak van depressie zijn. Wanneer jouw tiener “junk food” eet, maaltijden overslaat en zelfs weken zonder het eten van groentes gaat, dan kan jouw tiener erg bevattelijk zijn voor depressie. Als hij of zij regelmatig een uitgebalanceerde maaltijd eet in combinatie met verminderde consumptie van voedsel als taarten, chocola, snoep of frisdrank, dan zal hij zeker minder kans op depressie hebben.

Ervaart uw tiener op dit moment een depressie, dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door één van bovenstaande punten. Om meer oorzaken te ontdekken die niet in dit artikel staan beschreven op de website van praktijk voor psychotherapie!

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/