Webagogo
Image default
Bedrijven

Mobiliteitsvergoeding in de bouwsector? Ontdek de beste oplossing

Mobiliteitsvergoeding in de bouwsector? Ontdek de beste oplossing

Vraag aan tien werknemers in de bouwsector hoe en wat mobiliteitsvergoeding is en je krijgt gegarandeerd telkens een andere ‘vakkundige’ uitleg. Maar wat is mobiliteitsvergoeding nu echt en hoe bepaal je het als werkgever? Wij doen het uit de doeken en geven meteen de beste oplossing mee. 

 

Mobiliteitsvergoeding lost probleem op

Een officiële definitie bestaat er niet, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. In de bouwsector rijden elke dag arbeiders naar verschillende werven langsheen Belgische wegen. Ze leggen die verplaatsingen vaak af met een camionette die vol zit met materiaal. Ook is het zo dat de arbeiders vanop verschillende plaatsen vertrekken. Sommige gaan elke morgen naar de depot terwijl andere langs de baan staan te wachten tot ze opgepikt worden. 

Maar arbeiders worden per uur betaald. Voor de werkgevers wordt een ritje in de auto naar het werk niet aanzien als werktijd terwijl de werknemers zich wel engageren. Om dat euvel op te lossen werd de mobiliteitsvergoeding ingevoerd. 

 

Hoe werkt de mobiliteitsvergoeding? 

In plaats van werknemers een uurloon te geven voor de rijtijd, krijgen ze een soort van kilometervergoeding die we mobiliteitsvergoeding noemen.  Die vergoeding begint te lopen wanneer ze in de camionette stappen en eindigt wanneer ze arriveren op de werf.  Omgekeerd gaat het ook in bij het verlaten van de werf wanneer ze terug huiswaarts trekken. Verplaatsingen tijdens de werkdag vallen niet onder de mobiliteitsvergoeding.

 

Eenvoudige manier

Op papier ziet het bepalen van de mobiliteitsvergoeding er vrij eenvoudig uit maar het vergt een hele hoop administratie.

  1. Bijhouden van de kilometers 
  2. Bijhouden wie rijdt (want die krijgt iets meer betaald)
  3. Bijhouden van de werkuren 
  4. Bijhouden van de barema’s van de mobiliteitsvergoeding

En net de combinatie van deze vier factoren zorgt voor drukke momenten in de loonadministratie. Met de oplossing van GeoDynamics wordt het een fluitje van een cent om de mobiliteitsvergoeding voor de bouw te bepalen. Wij installeren in elke camionette of voertuig een track and trace-systeem met een badgelezer.  De arbeiders badgen elke dag op bepaalde momenten met hun persoonlijke badge: 

  1. Bij het vertrekken van of instappen in de camionette
  2. Bij het arriveren op de eerste werf
  3. Bij het terug naar huis rijden
  4. Bij aankomst thuis of op de depot

Aan de hand van deze vier momenten bepaalt onze software in een mum van tijd hoeveel de mobiliteitsvergoeding bedraagt en hoeveel werkuren je medewerkers uitgevoerd hebben. Interesse? Bezoek onze website en vraag een gratis demonstratie aan. 

https://apps.geodynamics.be/automatische-mobiliteitsvergoeding/