Webagogo
Image default
Bedrijven

Tips voor tijdens jouw uitwisseling!

Steeds meer studenten kiezen ervoor om een half jaar of langer in het buitenland te studeren, waardoor een onvergetelijke ervaring opgedaan kan worden. Een uitwisseling brengt echter wel veel geregel met zich mee en er zijn diverse dingen waar je op moet letten om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Volg daarom de volgende tips op om jouw uitwisseling compleet te maken.

 

1. Kies een geschikte universiteit

In de eerste stap moet je een universiteit kiezen, waarbij je niet alleen naar de ranking moet kijken. Immers krijg je op een prestigieuze universiteit ook vaak te maken met lange dagen en een hoge werkdruk, waar je misschien niet naar zoekt. Je kunt je selectie beter baseren op de aangeboden vakken die je interesseren. Ga bijvoorbeeld op taalreis met Information Planet of juist op een high school uitwisseling van ASSE Nederland.

2. Begin op tijd met de voorbereiding

Na je toelating zijn er nog veel zaken om te regelen, zoals het uitzoeken wat je precies nodig hebt. Je buitenlandse universiteit zal je mailen met informatie die je nodig hebt en deadlines, waarvoor je een aparte map kunt maken om alles overzichtelijk te bewaren. Zoek ook op tijd uit welk visum je nodig hebt en maak lijstjes van wat je allemaal moet doen.

3. Woon bijeenkomsten bij

Het gebeurt vaak dat een buitenlandse universiteit bijeenkomsten organiseert voor uitwisselingsstudenten in Nederland. Ga hier vooral heen om andere lotgenoten te ontmoeten en handige informatie te verzamelen. Het team dat deze bijeenkomsten organiseert weet namelijk veel af van de universiteit waar jij heen gaat.

4. Zoek ervaren studenten

Je kunt ook op zoek gaan naar studenten die eerder naar de universiteit heen zijn gegaan waar jij heen gaat, waardoor ze veel weten over het proces dat je doorloopt. Zij kunnen je ook helpen met je vragen en tips geven om veelgemaakte fouten te voorkomen.

5. Geniet ervan

Als het moment dan daadwerkelijk is aangebroken, is het ook belangrijk om ervan te genieten. Cijfers zijn belangrijk, maar je komt er voor meer dan dat. Voor je het weet, is het weer voorbij.