Webagogo
Image default
Woning en Tuin

Wat is een tuinpomp?

Een tuinpomp is een apparaat dat water door de leidingen van je tuin pompt. Het biedt de middelen om zowel water als voedingsstoffen aan planten te leveren in de hoeveelheden die ze nodig hebben. Met een tuinpomp verplaats je water uit een reservoir of put naar de plek in je tuin waar het nodig is. Je kunt ook een gradiënt creëren waarmee je verschillende planten kunt voeden met verschillende combinaties van voedingsstoffen. Het is een eenvoudige en goedkope manier om de gezondheid en groei van je tuin te maximaliseren. Om meer te weten te komen over tuinpompen, kun je de volgende uitleg lezen over hun types en toepassingen.

Soorten tuinpompen

Er zijn drie hoofdtypen tuinpompen: dompelpompen, centrifugaalpompen en druppelirrigatie. Dompelpompen zijn ontworpen om onder water te werken. Ze kunnen direct in de grond worden geplaatst en worden begraven, zodat alleen de bovenkant van de pomp boven het oppervlak zichtbaar is. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een timer of drukregelaar, zodat ze alleen actief zijn als dat nodig is om water en stroom te besparen. Centrifugaalpompen zijn bedoeld voor het droge, maar door hun ontwerp kunnen ze zowel vloeistof als lucht aan. Ze worden vaak gebruikt met sprinklers of andere sproeikoppen, ofwel bevestigd aan de pomp zelf of aangesloten via slangen van een andere bron. Druppelirrigatie systemen maken gebruik van kleine gaatjes in slangen die langs de lengte van je tuin rijen lopen om water direct onder de wortels van de planten te verspreiden in plaats van het breed te sproeien.

Gebruik van tuinpompen

Een tuinpomp wordt ook gebruikt in vijvers. De pomp helpt het water in de vijver te laten circuleren om stagnatie en anaërobe opbouw te voorkomen. De circulatie levert ook zuurstof aan het water, waardoor het fris en schoon blijft. Tuinpompen kunnen helpen om het gewenste waterniveau te behouden en vuil van de bodem van de vijver te verwijderen, waardoor deze helder blijft. Zoals bij elk ander type pomp, worden tuinpompen ook gebruikt voor circulatie doeleinden in de tuin. Irrigatiesystemen kunnen meerdere pompen gebruiken die samenwerken om te zorgen voor een goede watergift door de hele tuin. Tuinpompen kunnen ook water uit de ene bron halen en door een andere bron duwen, zoals een sprinklersysteem of zelfs een slang tap. Dit kan handig zijn tijdens het tuinseizoen wanneer je meer water nodig hebt dan je tot je beschikking hebt door regen of smeltende sneeuw. Tuinpompen kunnen zelfs worden gebruikt om indien nodig chemicaliën door een tuin of terrein te verplaatsen.