Webagogo
Image default
Bedrijven

Wat is Mediation?

Alles over Mediators

Bij een vervelende situatie, zoals een echtscheiding, conflict met uw werkgever of een zakelijk geschil zoals een bedrijfsovername, biedt mediation vaakuitkomst aan beide partijen. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord en weten dat het iets met praten en bemiddelen te maken heeft, maar weten niet precies hoe mediation in zijn werk gaat. Dat is zonde, want het kan bij veel conflicten veel voordelen opleveren voor beide partijen.

Korte introductie

Uitgelegd in één zin is mediation professionele bemiddeling bij een conflict waarbij de mogelijkheid ontstaat om samen het betreffende conflict op fatsoenlijke wijze met de andere partij op te lossen, met behulp van een onafhankelijke mediator, met een eigen gekozen oplossing. De mediator is daarbij een specialist in het begeleiden van onderhandelingen. Tijdens een mediation draait het voor de beide partijen vooral om het weer normaal met elkaar in gesprek gaan, zelf tot oplossingen te komen en de vrijwillige inzet om tot die uitkomst te komen.

Waarom mediaton?

Er zijn veel redenen te benoemen waarom het inschakelen van mediation een goed idee kan zijn. Een belangrijk voordeel van mediaton is dat het vaak sneller en goedkoper is dan naar een rechter stappen met ieder een dure advocaat en dat de stap naar mediation minder drastisch is dan het starten van een gerechtelijke procedure. Daarnaast is deze bemiddelingsvorm geschikt voor alle typen conflicten, worden onderlinge relaties en bijbehorende communicatieverbeterd, is er ruimte voor creatieve oplossingen en zijn uiteindelijk beide partijen het sneller eens over de geboden oplossing omdat ze er zelf aan bijgedragen hebben en de afspraak daardoor langer in stand blijft.

Het vrijwillige aspect van mediation, kan het soms ook lastig maken. Een volledige, serieuze en actieve inzet van alle betrokken partijen is vereist om de bemiddeling goed te laten werken en een geslaagde oplossing te kunnen bieden. Daardoor moet iedere partij goed kunnen luisteren naar de ander en open-minded de gesprekken in gaan zonder vast te houden aan standpunten uit het verleden.

Meer over mediation

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over mediation, mediators en alle bijbehorende zaken. Op onze website is alle informatie te vinden over onze diensten in mediation en kunt u een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Bij de veelgestelde vragen (FAQ) vindt u alles over mediation bij HG-nusMediation op een rijtje.

https://www.hg-nus-mediation.nl/wat-is-mediation/