Webagogo
Image default
Bedrijven

5 tips: waar op letten bij het kiezen van een betrouwbare advocaat

Het profiel van een advocaat kennen we vaak uit films of bekende Netflix series. Piekfijn uitgedoste mannen in modieuze maatpakken die voor de rechter een overtuigend pleidooi houden. Zij zijn de woordvoerders voor mensen die in een juridisch proces zijn verwikkeld. Maar hoe herken je nu een goede advocaat die zich onderscheidt van andere collega’s? Deze bruikbare 5 tips van Rechtnet advocaten Breda helpen je hierbij in je zoektocht om een geschikte juridische raadsman te vinden.

#1. Doe zelf het nodige researchwerk

Zorg zelf voor het nodige research werk en ga na of de advocaat die je zoekt is aangesloten bij een officieel erkende instelling. De vFAS en de Nederlandse Orde van Advocaten zijn beroepsorganisaties die in Nederland actief zijn. Zij staan waarborg dat de kwaliteit van de advocaten gegarandeerd is.

#2. De persoonlijke band met een advocaat

Het kan misschien vreemd klinken, maar het is superbelangrijk dat je een persoonlijke klik gaat hebben met je advocaat. Openheid en eerlijkheid naar elkaar toe zijn belangrijke sleutelwoorden. Om die reden is een eerste gesprek om met elkaar kennis te maken geen overbodige luxe. Een advocaat met eerlijke bedoelingen laat merken of de klik tussen hem en zijn cliënt wederzijds is. Per slot van rekening is het immers de bedoeling dat beide partijen het meest optimale resultaat bereiken.

#3. Voorkom bijkomende kosten

Bespreek op voorhand uitvoerig of er andere kosten verbonden zijn aan het uurtarief. Vaak wordt een bepaalde kantoorkost boven het uurtarief in rekening gebracht. Het is belangrijk dat je weet welk exact uurtarief uiteindelijk wordt gehanteerd en hierover geen onenigheid over bestaat.

#4. Navragen bij je kennissen- en vriendenkring

Probeer in je kennissen- of vriendenkring te vragen of iemand al ervaring heeft gehad met een advocaat. Op die manier ga je al een beeld kunnen vormen over een advocaat. Hou wel rekening wat voor soort advocaat je zoekt. Een pleitbezorger die de nadruk legt op een mogelijke samenwerking of iemand anders die meer houdt van de hardere aanpak. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze.

#5. De behandeling van je juridische zaak

Het is belangrijk om te weten wie je juridisch rechtsgeding gaat vertegenwoordigen, afhankelijk van de ernst van de zaak. Gaat het voor de rechtbank worden behandeld door een stagiair-advocaat of via een door de wol geverfde pleiter.