Webagogo
Image default
Dieren

De chip van je hond registreren

Het besluit een hond te nemen is een feestelijk moment, maar wanneer je een hond neemt komt er nogal wat op je af. En dat zijn niet alleen maar leuke dingen. Zeker wanneer je nooit eerder een hond gehad hebt zijn er nogal wat nieuwe dingen die je moet regelen. Eén van die dingen is de chip van je hond registreren. Tegenwoordig moet elke hond gechipt en geregistreerd zijn bij een door de overheid goedgekeurde databank voor huisdieren. Ingewikkeld is dat niet, maar je moet dat wel doen binnen twee weken nadat je de hond hebt gekocht of binnen zeven weken nadat een puppy is geboren.

Hoe registreren?

Bij een goedgekeurde databank voor huisdieren kun je de chip van je hond registreren. Chippen is gebeurd door de dierenarts als het goed is. Bij de databank registreer je de naam, de geboortedatum en het chipnummer van je hond. Ook moet je een aantal persoonlijke gegevens registreren van jezelf. Daar kun je het bij laten, maar je kunt in het systeem ook meer gegevens vastleggen. Je kunt een medisch dossier aanleggen en bijvoorbeeld een foto van je hond toevoegen. Zo heb je alle gegevens van je hond bij elkaar.

Het is wel belangrijk dat je de informatie up-to-date houdt. Dan heb je altijd de meest actuele gegevens bij de hand. Je kunt ook de gegevens van eventuele andere huisdieren vastleggen. Je hebt dan echt alle gegevens in één account beschikbaar. Ook fokkers en dierenartsen maken gebruik van de veilige en gebruiksvriendelijke digitale databank om hun gegevens vast te leggen.

Je hond registreren: cruciaal bij vermissing

Vooral bij vermissing van je hond merk je de toegevoegde waarde van de registratie. Dierenartsen, dierambulances en dierenasiels maken gebruik van de registraties van de databanken. Dat betekent dat wanneer jouw hond geregistreerd staat met de juiste gegevens de kans bijna 100% is dat hij wordt teruggevonden. Bij niet-geregistreerde honden is dat maar 40%.

https://www.petlook.nl/hond-registreren/