Webagogo
Image default
Onderwijs

De snelle evolutie van webdesign

Met de constante evolutie van technologie blijft webdesign een steeds veranderend veld. Van HTML en CSS tot geavanceerde tools zoals React en Angular, het wordt voor ontwerpers steeds belangrijker om up-to-date te blijven met de nieuwste industriestandaarden. Hier zijn drie aspecten van webdesign die in de nabije toekomst waarschijnlijk centraal zullen staan.

‘Mobile first’ ontwerpen

Eerst en vooral zijn mobiel-eerste ontwerpfilosofieën. Naarmate gebruikers meer vertrouwd raken met het bekijken van inhoud op hun telefoons, moeten websites aan dit veranderende gedrag tegemoet komen door een geoptimaliseerde ervaring voor mobiele apparaten te bieden. Dit betekent ontwerpen met een ‘mobile first’-mentaliteit waarbij ontwikkelaars zich richten op het creëren van een intuïtieve interface die specifiek is toegesneden op kleine schermen voordat ze grotere schermen overwegen. Mobile-first-strategieën helpen websites ook consistente prestaties te behouden op alle apparaattypen, aangezien ze onderdeel worden van elk compleet webontwikkelingsplan.

Wat wordt de rol van AI?

Kunstmatige intelligentie is een andere populaire trend die de toekomst van webdesign al begint te vormen. AI kan bedrijven waardevolle inzichten bieden in het gedrag van gebruikers, waardoor ze meer op maat gemaakte ervaringen kunnen creëren en zich effectiever kunnen richten op specifieke klantsegmenten. Bovendien kan AI worden gebruikt om bepaalde processen binnen het ontwikkelingsproces te automatiseren, waardoor tijd wordt bespaard en ontwerpers zich kunnen concentreren op complexere taken. AI-chatbots worden ook steeds gewoner en bieden klanten een handige manier om vragen te stellen of hulp te krijgen bij basisproblemen zonder rechtstreeks contact op te nemen met de menselijke klantenservice.

Up to date blijven met cursussen

Ten slotte zijn cursussen met betrekking tot UX/UI-ontwerp steeds populairder geworden. Bedrijven streven ernaar om websites te maken die er goed uitzien en te allen tijde een naadloze gebruikerservaring bieden. Deze cursussen leren studenten hoe ze de bruikbaarheid van een website kunnen beoordelen, methoden zoals wireframing en prototyping kunnen gebruiken en boeiende interfaces kunnen ontwikkelen met behulp van principes van visuele hiërarchie. Ze kunnen zelfs kennis opdoen over hoe verschillende contentmanagementsystemen (CMS) achter de schermen werken zoals met een cursus WordPress, wat handig kan zijn bij het helemaal opnieuw ontwikkelen van sites of het integreren van bestaande met andere services zoals eCommerce-platforms.