Webagogo
Image default
Bedrijven

Wat betekent waterhardheid en wat is het effect daarvan?

Wanneer drinkwater gewonnen wordt in Nederland, wordt dit uit de grond gehaald en schoongemaakt. Toch blijven er grote verschillen in water dat uit de kraan vloeit bij huizen. Zo is er hard en zacht water. Deze waterhardheid kan per regio of woning verschillen en kan voor grote gevolgen zorgen voor de woning. Het kan dan ook fijn zijn om je harde water te verzachten tot zacht water. Hiervoor is sofwatersystems.nl dé water expert. In dit blog bericht willen we je dan ook graag vertellen wat waterhardheid betekent en wat het effect daar precies van is.

Wat is hard water precies?

Hard water is de benaming voor water dat grote hoeveelheden kalk (calcium en magnesium) bevat. In Nederland wordt het overgrote deel van het drinkwater uit de bodem gehaald. De Nederlandse bodem bevat namelijk meerdere lagen kalksteen. Dit komt doordat Nederland in het verre verleden in de zee lag. Hierdoor heeft het leven van toen de grond beïnvloed tot een kalkrijke samenstelling. Dit zorgt dan ook voor een kalkrijk water wanneer het uit de grond gewonnen wordt. Wanneer je het kalk uit het water verwijderd, wordt het water zacht. Er zijn verschillende schalen waarop het water wordt aangegeven. Hierin is hard water het ene uiterste en zacht water het andere uiterste.

Wat is het effect van hard water?

Kalkaanslag in het water kan leiden tot kalkaanslag. Dit lijkt misschien een beetje vies in een pot, maar het vormt geen onmiddellijke bedreiging voor de gezondheid van de mens. Integendeel, de aanwezigheid van kalk kan gunstig zijn omdat het bijdraagt ​​aan onze dagelijkse calciumopname. Calcium draagt ​​namelijk bij aan sterke botten en gezonde tanden. Daarom is het om gezondheidsredenen niet nodig om kalkaanslag uit het water te verwijderen. Hoewel het niet schadelijk is voor je gezondheid, heeft het wel andere nadelige effecten op je huis. Het kan bijvoorbeeld hard zijn voor de huid van de mens. Dit kan tot irritatie, een droge of gevoelige huid zorgen. Het drinken van hard water kan tot gevolg hebben dat je haar dof en broos wordt. Tot slot kun je de kalkaanslag ook terugvinden op bijvoorbeeld de waterkoker, in de keuken of in de badkamer. Het ontharden van het water kan dan ook fijn zijn voor je badkamer. Voor het ontharden van water is sofwatersystems.nl dé water expert.