Webagogo
Image default
Zakelijk

Zo bereken je hoeveel je maandelijks kunt aflossen van je hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek leen je in feite voor een bepaald aantal jaren geld bij een bank. Dat geld moet je terugbetalen met rente, dus het bedrag dat je leent wordt vermenigvuldigd met de rente en vervolgens gedeeld door een bepaald aantal maanden. Zo kun je in principe de maandelijkse aflossing berekenen. Het is in wezen hoeveel geld je elke maand moet verdienen om de lening in de loop van de tijd af te betalen. Dat bedrag wordt meestal opgesplitst in maandelijkse betalingen. Je betaalt echter waarschijnlijk maandelijkse betalingen voor andere zaken, zoals je huur of auto. Daarom is het belangrijkste aspect van financiële planning hoeveel je je elke maand kunt veroorloven. Hieronder volgen een aantal zaken waar je op moet letten om te berekenen hoeveel je maandelijks kunt aflossen op je hypotheek.

Het geleende geldbedrag

Allereerst moet je weten hoeveel geld je van de bank hebt geleend. Om dit bedrag te berekenen, kun je de prijs van het huis nemen plus alle kosten die tijdens de aankoop in rekening worden gebracht, zoals de registratiekosten woning, belasting en andere. Vervolgens wordt dat bedrag verminderd met het bedrag van aanbetaling dat je betaalt. Daarna krijg je het totale geleende bedrag van de bank. Het kennen van dit bedrag is belangrijk om elke mogelijkheid van het bedrag in termijnen te kennen dat je voor de hypotheek moet betalen.

Het rente percentage

Ten tweede moet je de rente kennen. Het rentepercentage is hoeveel rente je moet betalen over het geleende geld. Om erachter te komen hoeveel van je maandsalaris je voor je hypotheek kunt betalen, moet je eerst weten wat je rentepercentage is en vervolgens dat cijfer nemen. Vermenigvuldig het vervolgens met het totale bedrag dat je van de bank gaat lenen en deel het vervolgens door 12 om een ​​gemiddelde maandelijkse betaling te krijgen. Het moet worden gedeeld door 12 omdat je de rente jaarlijks moet betalen. Je wilt bijvoorbeeld een huis kopen voor € 300.000 en je gaat € 250.000 lenen van de bank tegen een jaarlijkse rente van 4%. Je maandelijkse hypotheek betaling is € 21.666,67 ((€ 250.000 + (€ 250.000 x 4%)) / 12) als je van plan bent de schuld in slechts één jaar af te lossen. Dat bedrag ligt natuurlijk veel lager als je van plan bent de schuld in meer dan een jaar af te lossen, bijvoorbeeld in 5 jaar of 10 jaar, al wordt de rente dan ook vermenigvuldigd.

Je maandinkomen

Vervolgens moet je, als je de mogelijke bedragen van de maandelijkse hypotheekaflossing al weet, je maandinkomen weten. Als je in een bedrijf werkt en een basissalaris hebt, dan is het vrij eenvoudig. Je hoeft alleen naar het basissalaris te kijken voor je mogelijkheden om de hypotheek elke maand te betalen, zelfs als je elke maand enkele bonussen of extra inkomsten hebt. Maar als je ondernemer bent, kan het een beetje ingewikkeld zijn omdat je maandinkomen hoogstwaarschijnlijk niet elke maand hetzelfde is. In dit geval kun je gewoon je laatste jaarinkomen berekenen en dit delen door 12. Het bedrag van je maandinkomen wordt de basis voor het bedrag aan hypotheekrenteaftrek dat je elke maand kunt betalen nadat het is verminderd met je maandlasten.