Webagogo
Image default
Zakelijk

Arbeidsmediation bij conflicten op de werkvloer

Een conflict op de werkvloer is schadelijk voor zowel werkgever als werknemer. Onrust tussen personeel kan kosten voor het bedrijf met zich meebrengen. Ook voor de werknemer zelf zorgt het conflict voor problemen. Zij werken met tegenzin en functioneren minder goed, of zij vallen uit met spanningsklachten. Wellicht stappen betrokkenen zelfs op.

Arbeidsmediation is een effectieve manier om arbeidsconflicten op een efficiënte wijze op te lossen.

Zorg dat u er tijdig bij bent

Het ontstaan van een arbeidsconflict is soms moeilijk te duiden. Het precieze moment van ontstaan is moeilijk aan te wijzen en in de aanloop naar het conflict worden signalen niet goed opgemerkt.

Wanneer u merkt dat er een arbeidsconflict dreigt of al ontstaan is, kunt u beter daarop acteren. Dit voorkomt dat het conflict complexer wordt en grotere proporties aanneemt.

Arbeidsmediation komt tot de kern van een conflict

Bedrijfsartsen zullen vaak in geval van (dreigend) ziekteverzuim arbeidsmediation aanbevelen om tot een oplossing van het conflict te komen. Om op deze wijze het conflict op te lossen, als dat zelfstandig niet meer gaat, geniet zonder meer de voorkeur boven juridische stappen. Arbeidsmediation richt zich op het vinden van een gezamenlijke oplossing en het herstel van de verstoorde arbeidsrelatie.

Alle partijen krijgen de kans zich uit te drukken en zich te laten horen. Onder begeleiding van een onafhankelijke mediator wordt zo tot de kern van een conflict gekomen en kan de situatie hersteld worden.

Wat moet ik me bij arbeidsmediation voorstellen ?

Wanneer u contact opneemt met Mediation Brooklyn Bridge omdat u een arbeidsconflict aan de hand heeft en met arbeidsmediation wilt oplossen, dan zal eerst telefonisch plaatsvinden. Tijdens dit gesprek beschrijft u het conflict en wordt nagegaan of de betrokkenen mediation willen aanvangen en samen aan de oplossing willen werken.

Vervolgens komt er een intakegesprek, dat altijd individueel is. Stap drie is het voeren van de mediationgesprekken, gericht op het herstel van de arbeidsrelatie en kunnen daarover afspraken worden gemaakt.

. Lukt het werkgever en werknemer niet om op basis van vertrouwen samen te blijven werken, dan kunnen er ook afspraken gemaakt worden over de beëindiging van de arbeidsrelatie.

Enkele onwaarheden over arbeidsmediation

  1. “Arbeidsmediation kost veel geld.” De schade waar een arbeidsconflict voor kan zorgen, kan tot veel grotere bedragen oplopen dan u aan mediation kwijt zou zijn. Daarnaast is mediation veel goedkoper dan een juridische procedure.
  2. “Met arbeidsmediation kan een betrokkene zijn gelijk niet halen.” Dat is ook het punt van mediation niet. Het punt is om al pratende tot een oplossing te komen waar partijen zich in kunnen vinden.
  3. “Mediation is te soft/niet hard genoeg.” Door niet de strijd maar het gesprek aan te gaan wordt tot een oplossing gekomen die voor beide partijen wenselijk is. De strijd wordt hierdoor juist vermeden. Voor de betrokken partijen zijn het voeren van de gesprekken vaak intensief en zeker niet mild.

Vraag om een gratis kennismakingsgesprek

Als onafhankelijke mediator helpt Gabriëlle Gijsberts van Mediation Brooklyn Bridge u graag arbeidsconflicten op te lossen. Vraag om een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om uw situatie door te nemen. Gabriëlle Gijsberts heeft haar eigen kantoor in Breukelen, ze komt echter ook op locatie bij u langs. Zo heeft zij al meerdere mensen geholpen met mediation in Gouda, Hilversum, Houten, Amersfoort, Zeist, Maarssen en Utrecht. 

https://mediationbb.nl/