Webagogo
Image default
Auto's en Motoren

Een Golf van Gemak: Je Eigen Laadpunt Thuis Plaatsen

Het staat vast dat elektrische wagens de toekomst van mobiliteit zijn. Met hun ecologische voordelen en de dalende prijzen, gaat de populariteit van elektrische auto’s door het dak. Een cruciaal aspect van een elektrische wagen hebben, is echter de laadinfrastructuur. Dit artikel diept uit hoe je zelf een oplaadpunt thuis kan plaatsen: een proces dat misschien ingewikkeld lijkt, maar met de juiste stappen en knowhow is het perfect haalbaar.

De Pluspunten van Thuis Opladen

Thuis aan een oplaadpunt je wagen laden heeft veel troeven. Ten eerste is het immens handig. Je moet niet meer op zoek naar een vrij publiek laadpunt, wat zeker ’s avonds vaak een uitdaging kan zijn. Daarbij is het opladen aan je eigen laadpunt doorgaans goedkoper dan bij een openbaar laadstation, omdat de stroomprijs thuis lager is.

Een andere troef is dat je je wagen oplaadt wanneer het jou past. Je moet niet meer plannen wanneer en waar je je wagen laadt, je doet het gewoon ’s nachts terwijl je slaapt. Die handigheid maakt een elektrische wagen nog aantrekkelijker.

Thuis een Oplaadpunt Plaatsen

Kies het juiste type oplaadpunt Er zijn verschillende oplaadpunten beschikbaar, die verschillen in capaciteit en prijs. Welke het best bij jou past, hangt af van je wagen, je elektrische voorzieningen thuis en je persoonlijke voorkeur. Een standaard oplaadpunt heeft een vermogen tussen 3,7 kW en 22 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe vlugger je wagen opgeladen is, maar de prijs van het oplaadpunt zal ook hoger liggen.

Zorg voor de gepaste elektrische infrastructuur

Voor je een oplaadpunt kan plaatsen, moet je zeker zijn dat je elektrische voorzieningen thuis geschikt zijn. Je hebt een aparte zekering in je zekeringskast nodig voor het oplaadpunt. Als je niet genoeg vrije zekeringen hebt, moet je mogelijk je zekeringskast laten uitbreiden. Je moet ook een verliesstroomschakelaar hebben voor je veiligheid.

Het plaatsen van het oplaadpunt

Voor het effectief plaatsen van het oplaadpunt, kan je een vakman inschakelen. Zij verzekeren dat het oplaadpunt veilig en correct geplaatst wordt. Maar, als je de nodige kennis en kunde hebt, kan je het oplaadpunt ook zelf plaatsen. Vergeet wel niet om bij zelfplaatsing altijd een gecertificeerde elektricien de plaatsing te laten nakijken.

Een laadpaal thuis maakt leven met een elektrische wagen veel gemakkelijker. Je laadt je wagen op wanneer het jou past en vaak goedkoper dan bij publieke laadstations. Met de juiste voorbereiding kan je dit zelf doen, of een professional inschakelen voor een foutloze plaatsing. Hoe dan ook, met je eigen oplaadpunt heb je alles in handen en werk je mee aan een groenere toekomst.