Webagogo
Image default
Zakelijk

Stress verminderen bij thuiswerken tijdens de coronacrisis

De coronacrisis eist bij iedereen zijn tol. Of het nou een groot of klein verschil maakt in uw leven, het is zeker dat u en mensen om u heen er last en stress van ondervinden. Bij veel thuiswerkers die voorheen gewoon op kantoor werkten is er bijvoorbeeld een gemis aan sociale omgang met collega’s. Hoewel een klein gedeelte van de bevolking zich beter voelt door het thuiswerken zouden de meeste Belgen toch liever weer op kantoor werken. Voor iedereen die stress heeft van het thuiswerken hebben we een paar bruikbare tips geschreven om beter om te gaan met de dagelijkse situatie.

Blijf gezond en beweeg elke dag, ook al is het maar een beetje

Dagelijkse beweging schoot er bij de meeste Belgen al aardig bij in, zelfs voordat de coronacrisis startte. Sinds we constant thuiswerken is dit niet veel beter geworden. 

Zeker als u dagelijks alleen maar in dezelfde omgeving verblijft en het huis niet uitkomt is het tijd om te beginnen met bewegen. Dat klinkt misschien vervelend voor sommigen van jullie maar we hebben het hier in eerste instantie slechts om een blokje in uw eigen buurt. 

De tijd die u normaal spendeerde aan het reizen naar kantoor en weer terug kan u nu mooi gebruiken om even een frisse neus te halen. Daarmee krijgt u tegelijkertijd uw dagelijkse portie beweging, een frisse neus en ook nog eens een goede hoeveelheid natuurlijk daglicht binnen. 

Doe een lange termijn investering en kies voor een goede werkplek

Niemand weet zeker wanneer de coronacrisis afgelopen is maar één ding is zeker: op lichamelijke klachten door een verkeerde werkhouding zit niemand te wachten. Voor zowel uzelf als voor uw werkgever is het zeer nadelig om lichamelijke klachten door het werk te hebben. Veel lichamelijke klachten komen voort uit een verkeerde werkhouding. Even rechtop zitten heeft weinig zin als de stoel en het werkblad simpelweg niet afgestemd zijn op de werkende mens. Doe uzelf een plezier en investeer in een goed bureau.

Decoreer de werkruimte met planten en bloemen voor gezuiverde en schone lucht

Bloemen en planten hebben meerdere functies. Zo zijn er maar weinig kamers die niet flink opfleuren van een mooie bos bloemen. Een gezellige werkkamer werkt prettiger en maakt u stukken productiever dan een betonnen kamer. Beloon uzelf elke week met een nieuwe bos bloemen, zo blijft de kamer er fris uitzien en ruiken. 

Planten hebben een speciale eigenschap die tijdens de fotosynthese plaatsvindt. Tijdens de fotosynthese zetten planten onreine lucht namelijk om in gezuiverde, schone lucht. Zo zorgen planten niet alleen voor een prettige uitstraling in de werkruimte maar dragen ze actief bij aan uw gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Probeer uw werk en privéleven zoveel mogelijk te scheiden

De laatste maar misschien wel de lastigste tip van allemaal: Probeer uw werk en privéleven zoveel mogelijk te scheiden. Als u een extra kamer (oude slaapkamer bijvoorbeeld) over heeft is dit relatief makkelijk te realiseren. Als extra afscheiding is het raadzaam om de deur te sluiten op het moment dat u gaat werken en weer achter u dicht te trekken als u klaar bent met werken. Heeft u geen extra kamer over? Maak dan duidelijke afspraken met uw gezin of huisgenoten over de tijden dat u beschikbaar bent.